Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Getuigen huiselijk geweld grotere kans op migraine

10-07-2015

Slachtoffers van kindermishandeling, inclusief mensen die in hun jeugd getuige zijn geweest van huiselijk geweld, hebben een aanzienlijk grotere kans om als volwassene migraine te krijgen. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van Toronto.

De onderzoekers keken naar het effect van het zien van huiselijk geweld, en het slachtoffer zijn van fysiek geweld of seksueel misbruik. Bij mensen die met alle drie te maken kregen, was er drie keer meer kans op migraine.

Stress

Alleen al het getuige zijn van huiselijk geweld kan zorgen voor een hogere kans op migraine. Hoe het verband tussen de ervaring en de migraine ontstaat, is nog onbekend. De onderzoekers denken dat het te maken kan hebben met stress. Deze zou de structuur van de hersenen, het immuunsysteem en de ontwikkeling van de genen van een kind kunnen veranderen. Bij vrouwen is de kans op migraine na een traumatische ervaring als kind 65 procent hoger, bij mannen is dit 52 procent.

Meer informatie

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Amerikaanse magazine Headache: externe linkThe Painful Legacy of Childhood Violence: Migraine Headaches Among Adult Survivors of Adverse Childhood Experiences