Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Minister Asscher start campagne tegen gedwongen huwelijken

11-05-2015

Jaarlijks zijn honderden mensen in ons land het slachtoffer van een gedwongen huwelijk. Vooral jongeren tussen de 16 en 25 jaar met een niet westerse achtergrond zijn kwetsbaar voor uithuwelijking. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid start vandaag een campagne om jongeren te helpen die slachtoffer zijn of dreigen te worden van huwelijksdwang.

Online

De campagne wordt gezien de leeftijd van de doelgroep online gevoerd en wijst slachtoffers via banners en een filmpje op de website externe linkwww.trouwentegenjewil.nl. Op deze website kunnen mensen terecht voor informatie, hulp en advies die tegen hun zin moeten trouwen met bijvoorbeeld een bekende van de familie in het land van herkomst. Ook iedereen die zich zorgen maakt over mogelijke uithuwelijking van een familielid of kennis kan via de website in contact komen met hulpinstanties of chatten met professionele hulpverleners.

Zelf beslissen

Minister Asscher: "Een van de belangrijkste waarden van ons land is het fundamentele recht om zelf te beslissen van wie je houdt en met wie je trouwt. Ook cultuur, religie of traditie is nooit een argument om iemand tot een huwelijk te dwingen of om zijn of haar vrijheid op welke manier dan ook in te perken."

Mentaliteitsverandering

Vorig jaar maakte het kabinet bekend tot en met 2017 jaarlijks een miljoen euro beschikbaar te stellen voor de aanpak van huwelijksdwang, eergerelateerd geweld en de acceptatie van homoseksualiteit. Zo zijn 160 vrijwilligers opgeleid en ingezet om in de eigen gemeenschappen en daarbuiten taboeonderwerpen bespreekbaar te maken. Ook komt er een social mediacampagne met verhalen van mensen die opstaan in hun gemeenschap om een mentaliteitsverandering op gang te brengen.

Huwelijksdwang komt naar schatting honderden keren per jaar voor in Nederland. Exacte cijfers zijn moeilijk te noemen omdat het probleem zich vaak in gesloten gemeenschappen afspeelt.

Campagnefilmpje

Het campagnefilmpje is te bekijken via de volgende link: externe linkhttps://goo.gl/wvXmfK