Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Pilot Blijf van mijn dier een succes

11-09-2015

Het pilotproject 'Blijf van mijn dier' van International Fund for Animal Welfare (IFAW) en Kadera is een succes. Na de proefperiode van een jaar, gaat het project nu officieel van start.

Uit onderzoek blijkt dat slachtoffers van huiselijk geweld het ontvluchten van de thuissituatie vaak weken uitstellen vanwege hun huisdier. Speciaal voor deze doelgroep ging vorig jaar een project op met gastgezinnen voor honden en katten van start. Inmiddels hebben meer dan 100 mensen om hulp gevraagd. In totaal zijn het afgelopen jaar 33 dieren van 21 slachtoffers geholpen. Al deze dieren zijn ondergebracht bij gastgezinnen.

Landelijk gedragen

Initiatiefneemster Rianne Haaijema hoopt dat het project een start zal zijn voor een landelijk gedragen oplossing voor slachtoffers van huiselijk geweld zodat zij, zonder zich zorgen te maken over hun huisdier, de vlucht in kunnen zetten en een toekomst zonder geweld tegemoet kunnen gaan. "Tegelijkertijd zal door dit project dierenleed eerder gesignaleerd en aangepakt kunnen worden en komt zo het belang van de relatie mens en dier steeds vaker op de agenda", aldus Haaijema.

Download

Download hier hetpdf-bestandevaluatierapport van de pilot (Pdf-bestand 2,9 MB, via ifaw.org).