Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Zuid-Hollands plan voor verbetering aanpak kindermishandeling

11-12-2015

De gemeente Kaag en Braassem heeft, samen met vertegenwoordigers uit de regio Holland Rijnland, een plan opgesteld om de aanpak van kindermishandeling te verbeteren. Aanleiding was een situatie van (vermoedens van) kindermishandeling begin dit jaar waarbij de hulpverlening ernstig tekortschoot.

Gisteren werden twee rapporten gepubliceerd over de bovengenoemde situatie. De Inspectie Jeugdzorg die de hulpverlening aan het betreffende gezin onderzocht, oordeelde dat de hulp onvoldoende gericht was op een veilige ontwikkeling van de twee kinderen. De betrokken partijen zouden geen overstijgend beeld hebben van de verschillende signalen die er in de loop van de tijd zijn geweest.

Lering trekken

Tegelijkertijd concludeert de Inspectie dat de betrokken organisaties en professionals afzonderlijk en achtereenvolgens wel gewerkt hebben naar bestaande wet- en regelgeving en professionele richtlijnen. Het is daarom van belang dat alle betrokken partijen lering uit deze zaak trekken en ervoor zorgen dat zij in huidige en toekomstige zaken wel een overstijgend beeld hebben.

De gemeente Kaag en Braassem wil het systeem rond de aanpak van kindermishandeling nu zo inrichten, dat zorgen om een kind en/of gezin laagdrempelig gedeeld en gekoppeld (kunnen) worden. Zodat kindermishandeling tijdig gesignaleerd en aangepakt kan worden en escalatie voorkomen kan worden.

Downloads

pdf-bestandPlan van aanpak Aanpak Kindermishandeling (Pdf-bestand 63 kB, via kaagenbraassem.nl)
pdf-bestandGemeentelijk rapport (Pdf-bestand 1MB, via kaagenbraassem.nl)
pdf-bestandOnderzoek Inspectie Jeugdzorg (Pdf-bestand 63 kB, via inspectiejeugdzorg.nl)