Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Oranje Vredespaleis in teken van geweld tegen vrouwen

14-09-2015

Het Vredespaleis in Den Haag wordt 24 en 25 oktober oranje verlicht ter ere van Orange Day. Hiermee vragen de Verenigde Naties (VN) aandacht voor het wereldwijde probleem van geweld tegen vrouwen en meisjes.

Deze actie is een opmaat naar de derde editie van de externe linkWereldconferentie Vrouwenopvang. Die conferentie vindt van 3 tot 6 november plaats in Den Haag. Vrouwenorganisaties van de VN richtten de internationale dag ter Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen op in 1981. Deze datum werd gekozen, omdat op die dag in 1960 drie vrouwenrechtenactivisten op brute wijze werden vermoord in Honduras. De VN-campagne ‘Unite to end violence against women’ riep enige tijd geleden elke 25ste van de maand uit tot Orange Day.

Vorig jaar werden het Empire State Building en het VN-hoofdkwartier in New York oranje verlicht. Het ontsteken van de lichten gebeurt dit jaar samen met de VN via een live-verbinding met het hoofdkwartier. De organisatie zoekt nog sponsors uit Den Haag voor het verlichten van het Vredespaleis.