Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Een op drie mantelzorgers verliest weleens geduld

15-12-2015

Een op de drie mantelzorgers geeft toe weleens zijn of haar geduld te verliezen bij het verzorgen van de hulpbehoevende. Negen procent geeft toe dat dit kan leiden tot schreeuwen of ruwe behandeling van de hulpbehoevende. Dat blijkt uit een vandaag verschenen rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Geduld verliezen komt vaker voor als de mantelzorger ernstig belast is, veel taken doet of als de hulpbehoevende zich agressief kan gedragen of niet laat merken dat hij de hulp waardeert. Het komt ook vaker voor als de mantelzorger het gevoel heeft dat voor de zorg niemand anders beschikbaar is.

Betaalde baan

In Nederland verlenen meer dan 4 miljoen mensen (een derde van de volwassen Nederlanders) mantelzorg. De meeste mantelzorgers (vijf op de zes) hebben een betaalde baan, naast hun zorgtaken.

Enquête

In het rapport beschrijft het SCP de ervaringen van mantelzorgers met het geven van hulp. Aan wie geven zij hulp, waarom doen ze dat, met wie delen zij die hulp en krijgen zij hierbij ondersteuning? En in hoeverre zijn mensen die geen informele hulp geven bereid en in staat om anderen te helpen? De publicatie is tot stand gekomen op basis van een enquête onder 7000 Nederlanders.

  • Het rapport is download beschikbaar op externe linkwww.scp.nl