Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

‘Te veel nadruk op valse aangifte seksueel geweld’

16-02-2015

De Aanwijzing opsporing en vervolging inzake seksueel misbruik moet worden aangepast. Daarvoor pleiten onderzoekers werkzaam bij de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen. De huidige Aanwijzing legt te veel nadruk op onjuiste aangiftes, wat slachtoffers zou kunnen belemmeren om aangifte te doen.

In haar rapport externe linkOp Goede Grond constateert de Nationaal Rapporteur dat de drempel tot het doen van aangifte van seksueel geweld tegen kinderen hoog is. Een van de factoren die hierbij een rol lijkt te spelen is het feit dat politie en Openbaar Ministerie relatief veel nadruk leggen op onjuiste aangiftes.

Kamervragen

In het artikel externe linkHet slachtoffer van seksueel geweld verklaar(d)(t) diepen de onderzoekers werkzaam bij de Nationaal Rapporteur dit punt verder uit. De onderzoekers evalueerden de kenmerken van aangiften door tienermeisjes die volgens rechercheurs duiden op een onjuiste verklaring. Zij concluderen dat de meeste hiervan in werkelijkheid geen indicatie hoeven te vormen van onjuistheid van de verklaring. Dit betekent dat de verklaring moet worden onderzocht voor conclusies kunnen worden getrokken over de waarheidsgetrouwheid ervan.

PvdA-kamerlid Marith Rebel heeft naar aanleiding van dit artikel pdf-bestandKamervragen (pdf-bestand 38 kB, via officielebekendmakingen.nl) gesteld over de manier waarop de politie omgaat met vermeend valse aangiftes van seksueel geweld.