Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Oppositie bezorgd om privacy jeugdzorg

16-07-2015

Oppositiepartijen CDA, D66 en GroenLinks willen opheldering over een nieuwe regeling van het kabinet om gemeenteambtenaren informatie te geven over de psychische problemen van kinderen in de jeugdzorg.

Voor de invoering van deze regeling is geen goedkeuring gevraagd aan de Tweede Kamer. Dat vinden de drie partijen een kwalijke zaak. Ook artsen en andere betrokkenen uit de zorg hebben de Kamer al laten weten bezwaren te hebben tegen het schenden van het medisch beroepsgeheim in de jeugdzorg.

Opheldering

Het gaat om een tijdelijke regeling van de staatssecretarissen Van Rijn (VWS) en Dijkhoff (VenJ). D66-Kamerlid Bergkamp heeft de beide bewindslieden voor het eind van deze week opheldering gevraagd.

De gemeenten, die sinds dit jaar over de jeugdzorg gaan, vragen voor het controleren van hun rekeningen informatie op over het ziektebeeld van de jonge patiƫnten. Sommige ambtenaren vragen ook een exacte beschrijving van de klachten of het behandelplan op. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft hierover al aan de bel getrokken.