Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Informatie kwetsbare kinderen onveilig gedeeld

16-11-2015

Gemeenten, politie en Veilig Thuis-organisaties wisselen privacygevoelige gegevens over kwetsbare kinderen vaak onveilig uit. Ze maken geen gebruik van een beveiligd systeem dat daarvoor is gebouwd. De informatie wordt vaak onveilig via e-mail of per post, verstuurd. Dat heeft de NOS gisteren gemeld.

Gemeenten zijn sinds dit jaar verplicht Collectieve Opdrachten Routeer Voorziening (CORV) te gebruiken. Maar uit cijfers van de Raad voor de Kinderbescherming blijkt dat in 35 procent van de gevallen het systeem niet gebruikt wordt. De Raad vindt dat CORV meer gebruikt moet worden en investeert daarom in voorlichting aan instellingen, gemeenten en Veilig Thuis-organisaties.

Betrouwbaar

Het ministerie van Veiligheid en Justitie erkent dat sommige gemeenten en Veilig Thuis-organisaties moeite hebben om op het systeem aangesloten te worden en het op de juiste manier te gebruiken. Daar is nu iemand voor aangetrokken. Volgens het ministerie van is het systeem wel betrouwbaar, en wordt er bij crisissituaties altijd gebeld.

Lees het hele bericht op externe linkNOS.nl