Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Vrijwilligers in gesprek met oudere migranten

17-12-2015

Vanuit het project Ouderen in veilige handen in Gelderland-Zuid is de film 'Van signaleren naar bespreken; vrijwilligers in gesprek met oudere migranten' gerealiseerd.

Deze film, die begeleid wordt door een handleiding, is gemaakt voor ervaren trainers die migrantenvrijwilligers scholen in gespreksvaardigheden. De film kan ook breder ingezet worden, bijvoorbeeld in trainingen voor vrijwilligers die geen migrantenachtergrond hebben. In de bijbehorende handleiding zijn nog meer gebruiksadviezen te vinden. Film en handleiding zijn on line beschikbaar gemaakt en vrij te gebruiken door professionals.

Vier casussen

De film bestaat uit vier casussen die ieder bestaan uit twee delen. In het eerste deel vertelt de vrijwilliger waar hij/zij zich zorgen over maakt. In het tweede deel zien we het gesprek tussen de vrijwilliger en de oudere of de mantelzorger. Het gaat om fictieve situaties die zijn gebaseerd op verhalen uit de praktijk.

Bij de ontwikkeling van de film hebben NOOM, Moviera Aanpak Huiselijk Geweld en GGD Gelderland-Zuid met elkaar samengewerkt, in het kader van het project Ouderen in veilige handen. De film is gemaakt door filmmaker Riske de Vries en geproduceerd door De Media Afdeling. Bijzondere bijdrage komt van de mensen die de rollen spelen in ‘Van signaleren naar bespreken’: dit zijn zelf allemaal vrijwilligers die graag wilden meewerken.

Online beschikbaar

De complete film, de losse casussen en de bijbehorende handleiding zijn online beschikbaar:

  • Op de website van externe linkVeilig Thuis Gelderland-Zuid zijn de film, casussen en handleiding te vinden, binnen het gedeelte voor professionals.
  • Op externe linkYouTube zijn film en casussen samengebracht in een overzichtelijke afspeellijst.