Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Vrouw veel vaker online gestalkt dan man

17-12-2015

Ongeveer een procent van de vrouwen is weleens online gestalkt, twee keer zo veel als mannen. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS. Vrouwen zijn iets vaker de dupe van cyberpesten dan mannen. Vooral jonge vrouwen, niet-westers allochtone vrouwen en laag- en middelbaar opgeleide vrouwen komen met cyberpesten in aanraking.

Vrouwen zijn met 3,4 procent wat vaker slachtoffer van een of meerdere vormen van cyberpesten dan mannen (2,9 procent). Ook met laster krijgen vrouwen vaker te maken: er worden bijvoorbeeld persoonlijke foto’s of filmpjes of roddels via sociale media verspreid. Meisjes tussen de 15 en 18 jaar hebben hier het vaakst mee te maken. Ruim een op de zes is wel eens online gepest. Jaarlijks hebben ruim 400 duizend Nederlanders van 15 jaar of ouder hier mee te maken. Voormalige partners zijn relatief vaak dader. Met name vrouwen krijgen betrekkelijk vaak te maken met online pesterij van hun ex-partner.

Allochtone vrouwen

Niet-westers allochtone vrouwen zijn met 4,6 procent vaker de dupe van cyberpesters dan autochtone en westers allochtone vrouwen. Ze komen vaker met online stalking en laster in aanraking. Ook krijgen ze vaker te maken met chantage dan autochtone vrouwen. Zij zijn ook vaker actief op sociale media. Bij de mannen bestaan nagenoeg geen verschillen tussen de herkomstgroepen in hun ondervonden slachtofferschap.

Seksuele geaardheid

Homo- (5,5 procent) en biseksuele mannen (4,9 procent) worden vaker online gepest dan heteroseksuele mannen (2,8 procent). Homo’s krijgen met 1,5 procent drie keer zo vaak te maken met verspreiding van persoonlijke foto’s, filmpjes of roddels. Bij vrouwen is er geen verschil in slachtofferschap naar seksuele geaardheid.

Meer informatie

externe linkCentraal Bureau voor de Statistiek