Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Rechten van slachtoffers in films uitgelegd

19-05-2015

Welke rechten heb je als slachtoffer? Hoe kan je bijvoorbeeld schade verhalen? Wat is spreekrecht? Hoe gaat het er in de zittingszaal aan toe? Het Openbaar Ministerie heeft zeven korte filmpjes laten maken waarin de rechten van slachtoffers en nabestaanden worden uitgelegd.

Ook vertellen slachtoffers en nabestaanden zelf waarom zij gebruik hebben gemaakt van spreekrecht. De zeven filmpjes staan sinds gisteren op de externe linkwebsite van het OM.

Oog voor gevoelens

Het strafrecht is van oudsher vooral gericht op het opsporen en vervolgen van verdachten. Maar afgelopen jaren komt er terecht steeds meer aandacht voor de positie van slachtoffers. Het OM ondersteunt op professionele wijze het slachtoffer in het uitoefenen van zijn rechten en heeft daarbij oog voor de gevoelens van het slachtoffer. Vanuit het OM kan het slachtoffer rekenen op actieve informatieverstrekking, correcte bejegening en behandeling van zijn schade.

Met de filmpjes wil het OM slachtoffers en nabestaanden op een laagdrempelige manier inzicht geven in hun rechten en de wijze waarop het OM hen daarbij ondersteunt.