Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Emma Murphy spreker op Wereldconferentie Vrouwenopvang

21-07-2015

Emma Murphy, de Ierse vrouw die in een zeer persoonlijke video op Facebook slachtoffers van huiselijk geweld opriep om hun partner te verlaten, is een van de sprekers op de Wereldconferentie Vrouwenopvang in Den Haag.

De zichtbaar mishandelde Murphy plaatste haar videoboodschap begin deze maand. Ze vertelde dat haar vriend haar fysiek en mentaal had mishandeld. Ze had de moed om samen met haar kinderen weg te gaan. De video werd in één week tijd meer dan 9 miljoen keer bekeken.

Women’s Aid

Murphy´s actie heeft er toe geleid dat het aantal telefoontjes aan de Ierse Women’s Aid met 48 procent zijn toegenomen. Tegelijkertijd is het aantal bezoekers op de website meer dan verdubbeld. Slachtoffers en omstanders zochten informatie over wat ze konden doen aan hun situatie.

Wereldconferentie

Van 3 tot 6 november 2015 vindt in Den Haag de 3e World Conference of Women's Shelters plaats. De organisatie is trots dat Murphey één van de sprekers is. Haar verhaal raakt de kern van de conferentie. Naast Murphy zal ook Hina Jilani, een internationaal erkende expert en voorvechter van mensenrechten, haar ervaringen delen. Jilani is één van The Elders, een groep staatslieden, vredesactivisten en voorvechters van mensenrechten die werd opgericht door Nelson Mandela. Jilani onderstreept het belang van het versterken en uitbreiden van het netwerk van vrouwenopvang om geweld tegen vrouwen te stoppen.