Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Kinderombudsmannen zetten kindermishandeling op Europese agenda

22-09-2015

41 Kinderombudsmannen uit 33 landen zijn vanaf vandaag tot en met donderdag in Amsterdam voor hun jaarlijkse top. Deze staat dit jaar in het teken van geweld tegen kinderen. Gastheer Kinderombudsman Marc Dullaert wil kindermishandeling hoog op de Europese politieke agenda zetten.

"Maar liefst een op de tien kinderen in Europa is slachtoffer van geweld. De consequenties voor deze kinderen worden enorm onderschat," aldus Dullaert. Volgens het VN Kinderrechtenverdrag hebben kinderen recht om op te groeien zonder geweld. Desondanks hebben tien miljoen kinderen in Europa gedurende hun jeugd te maken met huiselijk geweld. Kinderen die hiervan slachtoffer zijn, hebben hier hun leven lang last van. Het verhoogt de kans op onderpresteren op school, werkloosheid, armoede, criminaliteit, radicalisering en gezondheidsproblemen, zoals diabetes en depressie.

Onderzoek

Dullaert presenteert tijdens het congres de resultaten van zijn onderzoek naar de aanpak van kindermishandeling in Europa. Hij heeft samen met Augeo Foundation onderzocht waar de problemen liggen in de aanpak van kindermishandeling in de Europese landen en wat landen kunnen doen om het aantal kinderen die slachtoffer van geweld zijn drastisch te verminderen.

Meer informatie

externe linkKinderombudsman