Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Handreiking over hulpverlening aan biculturele LHBT’s

23-03-2015

Movisie heeft vorige week de handreiking 'De kastdeur op een kier' uitgebracht. Die beschrijft onder andere hoe gemeenten, zorg en belangenvereniging met biculturele LHBT's (lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders) kunnen omgaan.

Als mensen met een biculturele achtergrond uitkomen voor hun homo-, lesbische-, biseksuele- of transgendergevoelens leidt dat soms tot heftige reacties. Ze kunnen te maken krijgen met mishandeling, familieverstoting en huwelijksdwang. Uit angst voor deze gevolgen leven ze vaak een dubbelleven en blijven ze onzichtbaar voor professionals op school of in de wijk.

Vooroordelen

Bovendien ontbreekt in de hulpverlening soms kennis en heersen vooroordelen over deze groep, stelt LHBT-programmaleider Juul van Hoof, in Trouw. Gemeenten kunnen volgens haar helpen de acceptatie van de groep te vergroten. "Het zou goed zijn als in kaart wordt gebracht wat al gedaan wordt voor deze groep, zodat toegankelijke hulpverlening kan ontstaan. Het is belangrijk dat zij bij deze organisaties te rade gaan of er signalen binnenkomen van LHBT's. Als dat niet het geval is, zijn misschien niet de juiste vragen gesteld."

Meer informatie

externe linkMovisie