Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Meer weten?

Contactpersoon Movisie
Wendela Leintje WentzelE-mail
w.wentzel@movisie.nl

Telefoon
06 - 554 406 46

‘Wijkteam onvoldoende kennis van huiselijk geweld’

24-08-2015

Wijkteams weten nog te weinig over de aanpak van huiselijk geweld. Dat stelt Movisie-medewerkster Wendela Wentzel in een interview met Zorg + Welzijn. Zij is een van de auteurs van het Basisboek Huiselijk geweld dat onlangs is vernieuwd.

Bij de aanpak van huiselijk geweld is de nadruk tegenwoordig meer op preventie en signaleren komen te liggen. Daarin is volgens Wentzel een belangrijke rol voor het wijkteam weggelegd. Het wijkteam moet huiselijk geweld kunnen signaleren, bespreekbaar maken en kunnen handelen volgens de Wet meldcode.

Vormen

"De wijkteams worden nu opgezet met generalisten die niet per definitie huiselijk geweld kunnen signaleren en niet altijd weten wat vervolgens te doen", zegt de Movisie-medewerkster. Het is haar opgevallen dat er bijvoorbeeld wijkteams zijn die sommige vormen van huiselijk geweld niet in het vizier hebben, zoals ontspoorde mantelzorg. Ze voegt daaraan toe dat de wijkteams niet álles hoeven te weten over huiselijk geweld. "Maar het is wel belangrijk om er voelsprieten voor te ontwikkelen. En je kennis op peil te houden; als je er niets over weet, zie je het niet. Mensen lopen er vaak niet mee te koop."

Lees het hele interview op externe linkZorgwelzijn.nl