Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Klant steeds vaker vervolgd voor betaalde seks met minderjarige

24-11-2015

In het afgelopen jaar zijn er net zo veel klanten van 16- en 17-jarigen vervolgd voor seks tegen betaling als in de veertien jaar daarvoor. Dat blijkt uit onderzoek van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen naar vervolging en berechting van deze klanten.

Volgens Nationaal Rapporteur Corinne Dettmeijer moet het Openbaar Ministerie de ingezette lijn van het opsporen van klanten doorzetten en in alle mensenhandelzaken met minderjarigen ook de klanten opsporen. Rechters zouden moeten toewerken naar meer helderheid en eenduidigheid bij het opleggen van straffen.

Veroordeeld

Sinds de strafbaarstelling in het jaar 2000 zijn in totaal 61 klanten veroordeeld. Het werkelijk aantal klanten is naar verwachting aanmerkelijk hoger. Uit het onderzoek van de Nationaal Rapporteur blijkt dat het fenomeen divers is: zowel jongens als meisjes worden slachtoffer, en de locaties waarop klanten seks hebben met de minderjarigen lopen uiteen. In veel zaken bestaat er een link met mensenhandel, wat inhoudt dat een derde persoon de minderjarige ertoe brengt zich te prostitueren of daarbij faciliteert. De minderjarige is dan zowel slachtoffer van die mensenhandelaar als van de klant.

Kentering in aanpak OM

Sinds dit jaar zet het Openbaar Ministerie actief in op het vervolgen van klanten die seks kopen van een minderjarige en gelden er uniforme strafeisen met een onvoorwaardelijke gevangenisstraf als uitgangspunt. De kentering is te zien in de cijfers: van de 177 verdachten werden er 90 dit jaar geregistreerd.

Meer informatie

externe linkNationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen