Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Verdrag van Istanbul geratificeerd

24-11-2015

Het Verdrag van de Raad van Europa inzake het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld treedt in ons land op 1 maart volgend jaar in werking. Nederland heeft het verdrag afgelopen woensdag geratificeerd.

Het verdrag - ook wel bekend onder de naam het Verdrag van Istanbul - bevat verplichtingen om geweld tegen vrouwen te voorkomen en te bestrijden. Hiervoor is inmiddels ook een aantal wetswijzigingen in werking getreden, onder andere met betrekking op genitale verminking.

Caribisch Nederland

Omdat de uitvoeringswet alleen voor het Europese deel van Nederland geldig is zal het verdrag alleen voor het Europese deel van Nederland van kracht zijn. De regering onderzoekt welke uitvoeringswetgeving nodig is om het Verdrag van Istanbul ook in Caribisch Nederland te laten gelden.

De website van de Raad van Europa geeft een externe linkoverzicht van landen die het Verdrag tot nu toe hebben geratificeerd.

pdf-bestandWet van 14 oktober 2015 tot uitvoering van het
op 11 mei 2011 te Istanboel tot stand gekomen Verdrag van de Raad van Europa inzake het voorkomen en bestrijden van geweld tegen
vrouwen en huiselijk geweld
(Pdf-bestand 44 kB, via eerstekamer.nl)