Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

‘Slachtoffers huiselijk geweld houden nog jaren medische klachten’

25-02-2015

Ook als het huiselijk geweld al jaren geleden heeft plaatsgevonden, blijft het slachtoffer meer medische klachten houden. Deze groep vrouwen meldt zich vaker bij de huisarts vanwege onverklaarbare pijn of depressie. Zelfs dertig jaar na dato, als de gewelddadige relatie allang voorbij is, aldus Sylvie Lo Fo Wong in de nieuwste editie van gezondNU.

Nasleep

Huiselijk geweld zorgt voor lichamelijk en geestelijk letsel. Slaapproblemen, psychische problemen en onbegrepen pijnklachten zijn vaak te herleiden tot een verleden met seksueel misbruik en geweld. Artsen leggen echter nog te weinig een relatie tussen de klachten van vrouwen, hun ziektegeschiedenis en een eventueel verleden van seksueel geweld. Een gemiste kans, stelt arts en onderzoeker Sylvie Lo Fo Wong in de nieuwste editie van gezondNU. Het tijdschrift besteedt deze maand aandacht aan de lange medische nasleep van huiselijk geweld.

Pijnklachten

Uit onderzoek blijkt dat dertig tot veertig procent van de vrouwen die in de wachtkamer bij de huisarts zit, ooit in haar leven te maken heeft gehad met een partner die haar sloeg, opsloot, seksueel misbruikte of vernederde. Dat is ruwweg een op de drie vrouwen. Ongeveer de helft van de mishandelde vrouwen loopt langdurig bij de fysiotherapeut vanwege pijnklachten, terwijl dat bij ‘gewone vrouwen’ maar een paar procent is. Bovendien slikt deze groep vier tot vijf keer vaker antidepressiva en heeft ze meer gynaecologische klachten.

Alarmbellen

Er zouden alarmbellen moeten gaan rinkelen als een arts een vrouw op het spreekuur ziet met klachten zoals onbegrepen pijn en depressies. Want alleen pijnstillers of antidepressiva lossen het probleem niet op. Vooral door erkenning en praten kan een vrouw daadwerkelijk ontsnappen aan haar verleden van huiselijke geweld, stelt Lo Fong Wong in het tijdschrift.