Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Kentering in aanpak gedwongen prostitutie

26-01-2015

De morele verontwaardiging over minderjarigen die gedwongen in de prostitutie werken, is de afgelopen tien jaar in ons land flink toegenomen. Dat stelt Lou Repetur , adviseur seksueel geweld bij kennisinstituut Movisie, in een interview met het AD. “Pas met de opkomst van loverboys werd het als probleem gezien.”

Zij zegt dit naar aanleiding van de inval in een Limburgse hotelkamer, waarbij de dna-sporen en contactgegevens van mogelijk tachtig mannen werden gevonden die betaalde seks hebben gehad met een minderjarig meisje. Voor het eerst gaat Justitie zo’n groep mannen publiekelijk hard aanpakken.

Topje van de ijsberg

"Toen in 1995 campagnes werden gehouden om prostituanten te stimuleren seks met een condoom te hebben, werd er ook voorgesteld om hen te confronteren met vrouwen die onder dwang werken", aldus Repetur. "Dat kwam er niet doorheen.'' Volgens haar belanden er jaarlijks 200 tot 300 minderjarigen in de prostitutie en is dit nog maar topje van de ijsberg. Schattingen over de ware omvang van het probleem lopen uiteen.