Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

'Campagne ouderenmishandeling een succes'

27-02-2015

De belangenorganisatie voor senioren ANBO noemt de landelijke voorlichtingscampagne om ouderenmishandeling onder de aandacht te brengen een succes. In de vier grote steden zijn in het afgelopen jaar 43 procent meer meldingen van ouderenmishandeling gedaan dan in 2013. Dat meldt de Nationale Zorggids.

Door de voorlichtingscampagne is ouderenmishandeling bespreekbaar geworden, stelt ANBO-directeur Liane den Haan. In 2014 kwamen 43 procent meer meldingen van ouderenmishandeling binnen in Den Haag, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam dan in het jaar daarvoor. In Den Haag werden zelfs 121 procent meer meldingen gedaan. De meldingen gingen daarnaast niet alleen meer over lichamelijke of psychische mishandeling, maar ook over financiële uitbuiting, seksueel misbruik of verwaarlozing. Negen van de tien mensen die naar een voorlichtingsbijeenkomst zijn geweest, weten volgens de ANBO beter hoe ze moeten handelen als ze mishandeling van een oudere vermoeden.

Afgerond

Om de alertheid op, en herkenning van, ouderenmishandeling onder de aandacht te brengen heeft er de afgelopen jaren een voorlichtingscampagne plaatsgevonden. De campagne is nu formeel afgerond en geëvalueerd. Volgens Den Haan laat de evaluatie van de voorlichtingscampagne zien dat de drempel om te handelen bij (een vermoeden van) ouderenmishandeling nog vaak te groot is. “Van Rijn gaat daar samen met ons nog naar kijken.”