Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Bloedlink wint Hein Roethofprijs 2015

27-10-2015

Bloedlink, een Utrechts project voor meisjes uit niet-westerse culturen over sexting en grooming, is een van de winnaars van de Hein Roethofprijs 2015. Voor het eerst in de 29-jarige geschiedenis van de prijs delen twee projecten de eerste plaats. BuurTent, een project tegen woninginbraak, kwam ook als winnaar uit de bus.

Minister van Veiligheid en Justitie, Ard van der Steur reikte de gedeelde eerste prijs gisteren uit. Beide winnaars ontvingen een kunstwerk en prijzengeld om te besteden aan de preventie van criminaliteit of het bevorderen van sociale veiligheid.

Bespreekbaar maken

Bloedlink is een project van de Utrechtse politie en Pretty Woman, om het taboeonderwerp seksualiteit in de brugklas en de moskee bespreekbaar te maken met jongeren uit niet-westerse culturen. Bij het project is een islamitisch geestelijk werker betrokken. Tevens zijn er voorlichtingsbijeenkomsten voor ouders. Positief bijeffect is dat veel islamitische ouders aan het denken worden gezet over opvoeden in 2015.

Machtspositie

Het zijn vooral Turkse en Marokkaanse meisjes rond dertien en zestien jaar die slachtoffer worden van sexting en grooming. Online komen zij in contact met (jonge) mannen die ze paaien, overhalen zich naakt voor de webcam te tonen of seks met hen te hebben. Daarbij worden foto’s of filmpjes gemaakt. Naderhand dreigt het 'vriendje' die online te verspreiden als het meisje niet doet wat hij wil.

De eer, angst en schaamte van de meisjes verschaft hem een machtspositie. Het project Bloedlink kenmerkt zich door de vooruitstrevende en sympathieke aanpak en het brengt het gesprek over taboeonderwerpen op gang tussen jongeren en hun ouders.