Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Expertmeeting e-learning postpartum depressie

27-10-2015

Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheidszorg (NCJ) is op zoek naar verloskundigen, jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen die op een expertmeeting op 2 november input willen leveren voor een 'e-learning signaleren postpartum depressie'.

Deze online cursus wordt ontwikkeld om professionals te leren om eerder depressieve klachten bij zwangere vrouwen en pas bevallen moeders te herkennen, bespreekbaar te maken en waar mogelijk te voorkomen. Het aantal vrouwen met een postpartum depressie kan met 22 procent afnemen door betere herkenning en preventie. Een belangrijke eerste stap hierin is het tijdig signaleren van (beginnende) depressieve klachten.

Kindermishandeling

Van alle pas bevallen moeders ontwikkelt ongeveer dertien procent een depressie. Deze zogenoemde postpartum depressie is daarmee de meest voorkomende aandoening bij nieuwe moeders. Moeders met deze klachten schamen zich, voelen zich eenzaam en onbegrepen. In plaats van op een roze wolk zitten zijn ze ongelukkig, en komen huwelijksproblemen en scheidingen vaker voor. Ook voor de ontwikkeling van de baby zijn er gevolgen voor de korte en lange termijn zoals een onveilige hechting en een verhoogd risico op kindermishandeling. Op latere leeftijd komen emotionele, gedrags-, cognitieve en interpersoonlijke problemen meer voor.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie en aanmelding op externe linkwww.ncj.nl