Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Oranje Huis genomineerd voor Hedy d’Ancona-prijs

27-11-2015

Het Oranje Huis in Amsterdam is genomineerd voor de Hedy d’Ancona-prijs voor voorbeeldstellende zorgarchitectuur. De nominaties werden deze week door de vakjury bekendgemaakt. In totaal zijn zeven projecten genomineerd.

Een zeskoppige jury bestaande uit architecten en zorgprofessionals selecteerde de nominaties uit 52 inzendingen. De Hedy d’Ancona-prijs richt zich op voorbeeldprojecten waarbij architectuur, interieur, stedenbouw, tuin- of landschapsarchitectuur het zorgconcept optimaal ondersteunen.

Nieuwe stijl

Het Oranje Huis is een vrouwenopvang nieuwe stijl, niet langer geheim en verborgen, maar vol in de openbaarheid. De vrouwen wonen er met hun kinderen achter een eigen voordeur. Het is heel uitzonderlijk dat een dergelijke zorginstelling op zo’n goeie binnenstedelijke locatie terecht komt. De initiatiefnemer uit 2010, de architect-onderzoeker Minke Wagenaar, wist echter dat zo’n plek wel degelijk de ideale plek zou zijn voor een blijf-van-m’n-lijf-huis nieuwe stijl. Instanties en partijen uit de hele stad hebben zich daarna aan het initiatief verbonden en gaandeweg werden hierdoor alle hindernissen overwonnen. Met deze nominatie wordt zowel de waarde van bottum-up initiatieven bevestigd als het belang van een uitgewerkte visie op de locatiekeuze voor een vrouwenopvang: midden in de stad, onder ons.

In februari bezoekt de jury de zeven genomineerde projecten. Tijdens deze locatiebezoeken kunnen de opdrachtgevers, architecten en gebruikers - patiënten, personeel en bezoekers - van gedachten wisselen met de jury over hun visie op zorg en de werking van het gebouw. Op deze manier neemt de jury ook de gebruikservaringen van de vele in de zorg betrokken partijen mee in de uiteindelijke keuze.

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking van de vierde editie vindt plaats op 1 juni 2016. Gelijktijdig presenteert het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie een publicatie met de genomineerde zorggebouwen, een overzicht van alle ingezonden projecten en essays over actuele thema’s in zorgarchitectuur.