Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Crisisopvang Flevoland overvol

29-05-2015

De Flevolandse crisisopvang zit vaak vol. Deze situatie doet zich al enige tijd voor en is landelijk een probleem. Dat stelt wethouder Peter van Bergen van de gemeente Dronten in reactie op vragen van GroenLinks in Dronten.

Uit het jaarverslag van Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland (MDF) blijkt dat de crisisopvang in de provincie overvol zit. MDF voert het maatschappelijk werk uit voor inwoners uit Lelystad, Dronten, Biddinghuizen, Swifterbant en Zeewolde.

Scheidingssituaties

De organisatie meldt in haar jaarverslag 2014 dat de toegankelijkheid van de opvang in dat jaar onverminderd een probleem was. De eisen die aan cliënten gesteld werden zijn hoog en veelvuldig was er geen plaats, zelf in situaties waarbij sprake was van huiselijk geweld. Huisvesting is eveneens een probleem: er is een tekort aan betaalbare huisvesting, met name bij scheidingssituaties. Daarnaast werd de MDF in 2014 opnieuw geconfronteerd met veel relatiemoeilijkheden (vechtscheidingen) en problemen met omgangsregelingen en huiselijk geweld.

Wethouder Van Bergen erkent de problemen en geeft toe dat mensen die naar de crisisopvang worden doorverwezen, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van huiselijk geweld, daar niet terecht kunnen.

externe link Vragen GroenLinks over wachtlijst crisisopvang.
externe link Jaarverslag MDF 2014