Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Capelle pleit voor uitbreiding huisverbod

29-07-2015

De gemeente Capelle aan den IJssel vindt de huidige wetgeving rondom het tijdelijk huisverbod voor plegers van huiselijk geweld te vrijblijvend. De gemeente steunt de Rotterdamse lobby in Den Haag om de regelgeving aan te scherpen.

"In sommige gevallen is het huisverbod een effectief middel", schrijft burgemeester Frank Koen in antwoord op raadsvragen. Volgens hem is professionele hulp essentieel om herhaling te voorkomen. "Die kunnen we echter niet afdwingen. Daders laten niet altijd contactgegevens achter en stellen zich niet beschikbaar voor behandeling. Toch moeten we op een gegeven moment het huisverbod opheffen."

Tijd en ruimte

Het huisverbod geldt voor maximaal tien dagen en kan eenmalig worden verlengd tot hooguit 28 dagen. Slachtoffers hebben vaak langere tijd nodig om de relatie te verbreken en bijvoorbeeld een andere woning te vinden. Koen: "Het doel van de Wet tijdelijk huisverbod wordt nu niet gehaald. Dat doel is om slachtoffers tijd en ruimte te geven om in veiligheid maatregelen te treffen."

Bevoegdheid

Aan geweldplegers kan ook een straat- of een contactverbod worden opgelegd. Die maatregelen behoren echter niet tot de bevoegdheid van de burgemeester. Ze worden opgelegd door de officier van justitie, meestal na een uitspraak van de strafrechter.

Sinds 2009 is aan 169 inwoners van Capelle aan den IJssel een huisverbod opgelegd. In veertien gevallen kreeg een man voor de tweede keer een huisverbod.