Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Bloedlink genomineerd voor Roethofprijs

29-09-2015

Het project Bloedlink, een project over sexting en grooming, is genomineerd voor de Hein Roethofprijs. De prijs is bedoeld om nationale bekendheid te geven aan projecten die resultaten bereiken met de preventie van criminaliteit.

Bloedlink is een project van de Utrechtse politie en Pretty Woman, dat streeft naar het bespreekbaar maken van het taboeonderwerp seksualiteit in de brugklas en in de moskee met jongeren uit niet-westerse culturen. Er is ook een islamitisch geestelijk werker bij betrokken. Tevens zijn er voorlichtingsbijeenkomsten voor ouders.

Winnaar

In totaal zijn er vijf projecten genomineerd. Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie maakt de winnaar op maandag 26 oktober in Utrecht bekend. De winnaar ontvangt 20.000 euro en een klein kunstwerk. Het is de achtentwintigste keer dat de prijs wordt uitgereikt.

Het zijn vooral Turkse en Marokkaanse meisjes rond dertien en zestien jaar die slachtoffer worden van sexting en grooming. Zij komen online in contact met jonge mannen die ze paaien, overhalen zich naakt voor de webcam te tonen of seks met hen te hebben. Daarbij worden foto’s of filmpjes gemaakt. Naderhand dreigt het ‘vriendje’ die online te verspreiden als het meisje niet doet wat hij
wil. De eer, angst en schaamte van de meisjes verschaft hem een machtspositie.

Hein Roethofprijs

externe linkDe Hein Roethofprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een organisatie of samenwerkingsverband dat het meest innovatieve, effectieve en overdraagbare project heeft ingeleverd bij de deskundige jury. De prijs wordt georganiseerd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid  in Utrecht en is voor het beste initiatief in Nederland om criminaliteit te voorkomen of sociale veiligheid te bevorderen.