Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

De Waag wil evidence-based zorgprogramma voor stalkers

01-07-2016

De Waag werkt hard aan een evidence-based zorgprogramma voor stalking. "Wij willen een zorgprogramma ontwikkelen waarvan we daarna de doelmatigheid gericht kunnen onderzoeken", aldus Evelyn Klein Haneveld, hoofd behandelzaken van de Waag. "Dat is belangrijk, want stalkers zijn een lastige en hardnekkige groep."

Sinds een paar jaar biedt de Waag behandelingen voor stalkers. Bij stalking is het slachtoffer meestal een bekende van de dader, zoals een kennis, familielid of ex-partner. Daarom wordt het gezien we het als een onderdeel van huiselijk geweld.

"De behandeling van stalkers vraagt om specifieke expertise", zegt Klein Haneveld in een externe linkartikel op de website van De Waag. Wereldwijd bestaat er nog geen evidence-based zorgprogramma voor stalkers. Om ze toch zo goed mogelijk te behandelen gebruikt De Waag het Australische instrument Stalking Risk Profile (SRP), aangevuld met modules die in de praktijk succesvol zijn gebleken bij daders.

De Waag

De Waag is het grootste centrum voor ambulante forensische geestelijke gezondheidszorg (ggz) in Nederland. Het biedt gespecialiseerde zorg voor mensen met grensoverschrijdend of strafbaar gedrag.