Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Beoordeling zedenaangifte gebrekkig

02-06-2016

Zedenrechercheurs kunnen nauwelijks onderscheid maken tussen echte en valse zedenaangiftes. Dat meldt de Volkskrant vandaag. "Het beoordelen van een zedenaangifte is nattevingerwerk", zegt onderzoeker André de Zutter in de krant.

De Zutter deed de afgelopen jaren samen met rechtspsychologen Robert Horselenberg en Peter van Koppen verschillende onderzoeken naar echte en valse zedenaangiftes. Zij bestudeerden daarvoor bijna driehonderd verkrachtingsdossiers. De onderzoekers zijn verbonden aan de Universiteit van Maastricht en de Vrije Universiteit.

De helft goed

Twintig zedenrechercheurs werden gevraagd vijf willekeurige aangiftes op echtheid te beoordelen. Een deel van de aangiftes was aantoonbaar vals, van een ander deel was bewezen dat ze echt waren. Studenten van de Politieacademie en een aantal willekeurige Maastrichtse studenten kregen dezelfde vraag voorgeschoteld. Alle drie de groepen beoordeelden slechts de helft van de zaken goed.

Meetinstrument

Volgens de onderzoekers is gemiddeld 5 procent van de aangiftes van seksueel misbruik vals. Om sneller en beter een onderscheid te kunnen maken, hebben De Zutter en zijn collega's een 'meetinstrument' ontwikkeld aan de hand van kenmerken van waargebeurde en verzonnen verkrachtingsverhalen.