Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Big data tegen huiselijk geweld

05-04-2016

De gemeente Zaanstad gaat informatiemanagement inzetten in de strijd tegen huiselijk geweld. De gemeente heeft daartoe de samenwerking gezocht met BigData Company.

"Wij wilden een monitor Huiselijk Geweld ontwikkelen waarmee we data kunnen genereren waardoor we het vóórkomen van huiselijk geweld kunnen meten, vergelijken en wellicht voorspellen", zegt Saskia de Man, strategisch adviseur Maatschappelijk Domein in Zaanstad, in een interview met externe linkGemeente.nu.

Indicatoren

De indicatoren voor de monitor zijn vastgesteld op basis van verschillende bronnen, zoals de Jeugdteams, wetenschappelijke publicaties en verhalen van ervaringsdeskundigen. Deze indicatoren zijn (in)gevuld met gegevens van binnen en buiten de eigen organisatie, vanuit diverse beleidsmonitors en databestanden van maatschappelijke partners.

Het opzetten van de monitor heeft ruim een jaar gekost. Volgens de Man gaat het om een experiment. "Toch zijn we blij met wat er tot nu toe is bereikt. De monitor biedt absoluut meer inzicht in de problematiek en meer zicht op de verschillen op buurt- en wijkniveau. En wat we erg belangrijk vinden: onze Jeugdteams zijn er blij mee." Een van de bijkomende voordelen van de pilot is dat instanties nu veel beter van elkaar weten welke informatie ze elk afzonderlijk hebben en de samenwerking is verbeterd.

Doorontwikkelen

Zaanstad is momenteel van plan samenwerking te zoeken met VNG/KING en via de Pilotstarter de tot nu toe opgedane ervaringen te delen. De Man: "We willen dit graag doorontwikkelen samen met andere gemeenten. Door bij elkaar te kijken hoe we huiselijk geweld aanpakken, door oplossingen en ervaringen uit te wisselen, kunnen we de monitor Huiselijk Geweld verbeteren en verbreden." Op 26 april nodigt de gemeente daarom andere gemeenten uit voor de kick-off van de pilot 'Olievlek Big Data'.

Meer weten?