Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Eerste huisarts-ambassadeurs kindermishandeling actief

05-09-2016

Huisartsen uit verschillende delen van het land willen een vraagbaak zijn voor collega’s die kindermishandeling vermoeden of signaleren. Samen met de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) wordt een landelijk ambassadeursnetwerk opgezet.

De huisarts-ambassadeurs aanpak kindermishandeling leggen contacten tussen de spelers in het veld, versoepelen de samenwerking, delen hun specifieke kennis en ervaring, kaarten vaker voorkomende problemen of misverstanden aan bij instanties en proberen ze op te lossen.

De eerste huisarts-ambassadeurs zijn voor leden al online beschikbaar. LHV-leden kunnen op de externe linkwebsite van de vereniging de contactgegevens vinden van een huisarts-ambassadeur bij hun in de buurt.

Nieuwe ondersteuningsmaterialen

Daarnaast zijn er externe linknieuwe materialen ontwikkeld om huisartsen te ondersteunen bij de signalering van kindermishandeling en het bieden van adequate hulpverlening. Het gaat daarbij om een kindcheck-alert in het HIS, een geactualiseerde LESA en nascholing. Dit is het resultaat van de publiek-private samenwerking die de LHV, samen met de huisartsenorganisaties NHG en InEen, het ministerie van VWS en Augeo vorig jaar is aangegaan.