Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Nieuws

  Publicaties

   Agenda

    Helft basisscholen vindt dat meldsysteem kindermishandeling onvoldoende werkt

    05-12-2016

    Nederlandse basisscholen hebben weinig vertrouwen in Veilig Thuis. De helft vindt dat het meldsysteem onvoldoende werkt. En slechts één op de vijf (21 procent) ziet duidelijk verbetering in de situatie van een kind nadat een melding is gedaan.

    Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksplatform Reporter 2021 van KRO-NCRV onder ruim 500 scholen. De uitkomsten werden gisteren gepresenteerd in een externe linkuitzending van De Monitor.

    Scholen belangrijke bondgenoot

    Jaarlijks zijn naar schatting 120.000 Nederlandse kinderen slachtoffer van mishandeling, verwaarlozing of seksueel misbruik. Al jaren probeert de overheid dit aantal omlaag te krijgen en ziet scholen daarbij als een belangrijke bondgenoot. Zij zien kinderen immers vijf dagen per week.

    Hoge drempels

    Scholen zouden daarom ieder vermoeden moeten melden bij Veilig Thuis. Maar uit de meest recente cijfers van Jeugdzorg Nederland blijkt dat van alle meldingen er slechts 11 procent van scholen afkomstig is. Scholen ervaren hoge drempels bij het melden, blijkt uit de enquête. Zo zegt ruim 44 procent niet altijd terugkoppeling te krijgen en dus niet te weten wat er gebeurt na hun melding.

    Opmerkelijk aangezien Veilig Thuis wettelijk verplicht is om een terugkoppeling te doen naar docenten. De scholen geven ook aan dat het vaak lang duurt voordat er iets gebeurt na een melding, ook in schrijnende situaties en bij acute onveiligheid. Soms verliezen ze kinderen zelfs helemaal uit het oog omdat ouders ze van school halen.

    Reactie landelijk netwerk Veilig Thuis

    De voorzitter van het landelijk netwerk Veilig Thuis Tanno Klijn, externe linkreageert verrast op de resultaten. Dat basisscholen weinig vertrouwen hebben in het melden van mishandeling is volgens hem een probleem en geen goed signaal. ‘Scholen zijn cruciaal bij de aanpak van kindermishandeling. Hier moeten we met elkaar over in gesprek,’ aldus Klijn.