Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Extra geld voor aanpak seksueel geweld

08-02-2016

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) en minister Ard van der Steur (VenJ) steunen de aanpak seksueel geweld de komende twee jaar met in totaal 4,2 miljoen euro extra. Met dit geld worden gemeenten in staat gesteld gezamenlijk een landelijk dekkend netwerk van Centra voor Seksueel Geweld te realiseren.

De bewindspersonen hebben daarover vandaag een brief gestuurd aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten.

Centrum voor Seksueel Geweld

Een externe linkCentrum voor Seksueel Geweld (CSG) biedt gespecialiseerde hulp aan slachtoffers van seksueel geweld. Slachtoffers ontvangen in zo’n centrum gespecialiseerde medische zorg en psychosociale ondersteuning. Tegelijkertijd wordt forensische expertise ingeschakeld voor opsporing en vervolging van daders. Iedereen (minderjarig of meerderjarig) kan bij zo’n CSG terecht. Soms zijn deze centra onderdeel van een ziekenhuis, soms zijn ze ondergebracht bij de GGD.

Zestien regio’s

Op dit moment zijn Centra voor Seksueel Geweld in tien gemeentelijke samenwerkingsregio’s operationeel. In de loop van dit jaar zullen CSG’s in zes andere regio’s operationeel worden. Daarmee komt het totaal op zestien regio’s en is het netwerk landelijk dekkend.