Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Jeugdzorg Caribisch Nederland verbeterd

08-03-2016

De jeugdzorg in vier instellingen op Bonaire, Sint Eustatius en Saba is verbeterd en de residentiële zorg is er voldoende. Dat concludeert de Inspectie Jeugdzorg, die vorig jaar (her)onderzoek deed naar de kwaliteit van jeugdzorg en gezinsvoogdij op de eilanden.

De kwaliteit van de pleegzorg en de uitvoering van de gezinsvoogdij op Bonaire zijn nog onvoldoende. Datzelfde geldt voor de uitvoering van de ambulante zorg en de gezinsvoogdij op Sint Eustatius.

Onderzoek

In oktober 2015 voerde de Inspectie Jeugdzorg drie hertoetsen en een toets uit naar de kwaliteit van jeugdzorg en gezinsvoogdij in Caribisch Nederland. Het onderzoek vond plaats bij vier instellingen op Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Het eerdere onderzoek naar de kwaliteit van de jeugdzorg in Caribisch Nederland vond plaats in 2013. Het werd uitgevoerd bij Jeugdzorg en Gezinsvoogdij Caribisch Nederland (JGCN) op de drie eilanden en bij drie residentiële instellingen. Leidraad vormde het door JGCN opgestelde kwaliteitskader. De inspectie constateert nu dat de aanbevelingen die eind 2013 zijn gedaan over het algemeen door alle partijen zijn opgepakt.

Caribisch Nederland

Sinds oktober 2010 horen Bonaire, Sint Eustatius en Saba, kortweg Caribisch Nederland, bij Nederland. De eilanden hebben de status van ‘openbaar lichaam’. Deze status is vergelijkbaar met die van een gemeente, maar maakt het mogelijk dat de regelgeving in Caribisch Nederland anders is dan in Europees Nederland. De Jeugdwet is er bijvoorbeeld niet van toepassing.

Meer informatie

externe linkInspectie Jeugdzorg