Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Nieuwe campagne M. tegen loverboys

09-02-2016

"Het zou je dochter kunnen zijn… in de greep van een loverboy." Meld Misdaad Anoniem (M.) start vandaag onder deze titel een nieuwe campagne tegen loverboys en andere vormen van mensenhandel. In het bijzonder worden professionals benaderd die werken met jeugd of met verstandelijk beperkte mensen.

Omstanders worden via een online campagne, brochures en workshops geattendeerd op de signalen van mensenhandel. Misstanden kunnen worden gemeld bij de politie of anoniem bij M. via 0800-7000 of online. De laatste campagne leidde tot een recordaantal meldingen over misstanden in de prostitutie, waarbij 33 keer werd gemeld over minderjarigen. Doelstelling is om nu ook meer zicht te krijgen op minderjarige slachtoffers.

Getuigen onmisbaar

De kans dat een slachtoffer van mensenhandel zelf meldt is heel klein. Daarom zijn meldingen van getuigen onmisbaar om criminelen aan te pakken. Uit de afgelopen campagne bleek dat mensen vaak wel willen melden, maar niet altijd weten wat ze moeten melden of waar ze op moeten letten. De nieuwe campagne maakt het gemakkelijker om signalen te herkennen, zoals een meisje dat vaker de Spoedeisende Hulp bezoekt in verband met zwangerschap, een SOA of verwondingen.

Online campagne

Via banners op seksssites, een facebookcampagne, nieuwsbrieven, mailingen en een informatiebrochure worden mensen benaderd die in de prostitutiebranche werken of prostituees bezoeken. Maar ook mensen die in de (jeugd)zorg werken, kunnen worden geconfronteerd met mogelijke slachtoffers. Een speciale animatiefilm en campagnepagina beschrijven voorbeelden en signalen voor deze doelgroepen. Niet elk signaal duidt op mensenhandel, maar ziet iemand voor langere tijd een combinatie van signalen, dan is het belangrijk om dit te melden.

De externe linkcampagne is een opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie.