Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Jaarlijks 250 kindhuwelijken

12-02-2016

Nederland telt jaarlijks ongeveer 250 kindhuwelijken. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Maastricht en het Verwey-Jonker Instituut, in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Belangrijkste aanbeveling uit het onderzoeksrapport is dat de overheid mensen goed moet informeren over de voorwaarden die in Nederland gelden om te kunnen trouwen, het belang van een burgerlijk huwelijk in Nederland en over de status en risico’s van informele huwelijken.

Kindhuwelijken

Uit het onderzoek blijkt dat er in 2013-2014 ongeveer 250 keer per jaar een kindhuwelijk is gesloten in Nederland of in het buitenland. Daarvan vonden er 80 plaats onder asielzoekers. Bij informele kindhuwelijken zijn de huwelijkskandidaten meestal 16 of 17 jaar. Tegenwoordig lijkt dit minder te gebeuren omdat men scholing van jongeren veel belangrijker is gaan vinden.

Doel van het onderzoek was inzicht te krijgen in de aard en omvang van kindhuwelijken en (onwettige) religieuze huwelijken in Nederland die worden gesloten binnen bepaalde gemeenschappen.

Download

Onderzoeksrapport pdf-bestandGewoon Getrouwd. Een onderzoek naar kindhuwelijken en religieuze huwelijken in Nederland. (Pdf-bestand 2,7 MB, via maastrichtuniversity.nl)