Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Nederland valt weg uit wereldwijde top kinderrechten

13-06-2016

Nederland is fors gedaald op de KidsRights index die meet hoe het staat met de naleving van de rechten van kinderen. Nederland is van de tweede naar de dertiende plaats gezakt.

Domeinen

De daling komt volgens KidsRights vooral door een slechte beoordeling van het VN-Kinderrechtencomité, met name op het lage budget dat voor de naleving van kinderrechten beschikbaar is en door veranderde wetgeving. In de index wordt op vijf domeinen aangegeven hoe landen scoren op de implementatie van kinderrechten en op welke punten zij verbeteringen kunnen doorvoeren: het recht op leven, gezondheid, onderwijs, bescherming en omgevingsfactoren.

Economisch sterke landen

Noorwegen staat voor het tweede achtereenvolgende jaar op de eerste plaats. Mexico (37), Jamaica (51) en Colombia (60) krijgen een eervolle vermelding omdat ze dit jaar spectaculair zijn gestegen. Opvallend is volgens KidsRights dat economisch sterkere landen het niet beter doen. Zo krijgen bijvoorbeeld Italië (81) en Canada (72) de aansporing om de structuur voor de naleving van kinderrechten te verbeteren. In dat opzicht doen Tunesië en Thailand het volgens KidsRights juist goed.

Meer informatie over de externe linkkinderrechtenindex van KidsRights.