Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Agenda

  Beleid

   Feiten en cijfers

    Publicaties

     Toetsingskader Stap 2 voor toezicht Veilig Thuis

     13-07-2016

     De Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg hebben begin deze maand het toetsingskader Stap 2 voor toezicht naar Veilig Thuis vastgesteld. De inspecties starten in januari 2017 met het uitvoeren van de toezichtbezoeken in het kader van Stap 2.

     De inspecties richten zich bij deze Stap in het bijzonder op de kwaliteit van het inzetten van vervolgtrajecten en de kwaliteit van het uitvoeren van onderzoeken, waarbij het voldoen aan de wettelijk beoogde termijnen zwaar weegt. Daarnaast beoordelen de inspecties voor Stap 2 twee criteria ten aanzien van de cliëntenpositie en organisatie.

     Totstandkoming

     In Nederland zijn inmiddels 26 Veilig Thuis organisaties. De inspecties hebben de Veilig Thuis organisaties betrokken bij de totstandkoming van het toetsingskader. De verwachtingen zijn gebaseerd op wettelijke eisen, veldnormen en professionele standaarden uit het protocol van handelen.

     Stap 1

     In 2015 bezochten de inspecties alle Veilig Thuis organisaties in het kader van het Toezicht Stap 1. Stap 1 van het toezicht van de inspecties richtte zich op de thema’s (wettelijke) randvoorwaarden, veiligheid en organisatie. In juni 2016 hebben de inspecties de reguliere toezichtbezoeken in het kader van Stap 1 afgerond.