Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Artsen vinden registratieplicht kindermishandeling onaanvaardbaar

14-01-2016

Artsenorganisaties zijn verbijsterd dat staatssecretaris Van Rijn (VWS) een registratieplicht wil invoeren bij de aanpak van kindermishandeling. De artsenfederatie KNMG spreekt van een ‘verkapte meldplicht’.

Van Rijn (VWS) liet deze week weten bezig te zijn met een wetswijziging die de invoering van een registratievereiste mogelijk maakt. Artsen waarschuwen er al langer voor dat een meld/registratieplicht onder andere het grote risico meebrengt dat ouders artsen gaan mijden. Verplichte registratie is volgens hen schadelijk voor het vertrouwen in de hulpverlening. Deze druk op de vertrouwensrelatie tussen de arts en het gezin zou het kind juist verder uit beeld brengen.

Vertrouwensbreuk

De hulpverlening bij kindermishandeling richt zich juist in grote mate op de ouders om hun problemen te verhelpen, zodat de kindermishandeling stopt. Als ouders geen hulp aanvaarden door een vertrouwensbreuk met de hulpverleners, is het kind daarvan de dupe. De KNMG benadrukt het belang dat de gezinnen met problemen op de radar zijn en blijven bij de professionals die de hulp kunnen verlenen.

Lees externe linkhier de volledige reactie van de KNMG.