Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Bussemaker: ‘Mannen neem stelling tegen seksueel geweld’

14-03-2016

Minister Bussemaker (OCW) doet vandaag namens de Europese Unie voor de Verenigde Naties in New York een oproep om de bestrijding van geweld tegen vrouwen wereldwijd hoog op de agenda te zetten. Ze wil de focus van het probleem verplaatsen naar de mannen, ook in Nederland. Dat zei zij gisteren in een interview met NU.nl.

Mannen moeten volgens de minister duidelijk stelling nemen tegen (seksueel) geweld tegen vrouwen. "Niet alleen vrouwen moeten een grens stellen, ook mannen moeten de norm bepalen en duidelijk en hardop geweld en seksueel geweld tegen vrouwen verwerpen." Bussemaker vindt dat mannen een belangrijke rol hebben om andere mannen aan te spreken als iets niet door de beugel kan. "Anders is alleen de vrouw het slachtoffer en de man alleen de dader. Vrouwen krijgen dan het gevoel niet gehoord te worden."

Wereldwijd

Vorige week sprak Bussemaker met onder ander andere het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en Vluchtelingenwerk Nederland over geweld tegen vrouwen en de veiligheid van gevluchte vrouwen in de asielopvang. Volgens Bussemaker moeten we erkennen dat de combinatie van de Arabische cultuur en de islam vrouwen een andere positie toekent dan wij in het Westen doen. "Dat moeten we durven benoemen", aldus Bussemaker. "Maar dit is een wereldwijd probleem dat in alle culturen en in alle lagen van de bevolking voorkomt, ook in Nederland."

  • Lees het hele interview op externe linkNU.nl