Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Onderwijs, kinderopvang en ouders slaan handen ineen bij aanpak kindermishandeling

15-11-2016

Onderwijs, kinderopvang, peuterspeelzalen en ouderorganisaties gaan samenwerken ter verbetering van de signalering en aanpak van kindermishandeling. Zij hebben zich daartoe verenigd in de ‘Beweging tegen Kindermishandeling’. Het startschot voor de beweging wordt morgen gegeven op basisschool Op Dreef in Utrecht.

Startschot

Kinderen van groep 7 hebben daar afgelopen dagen op schrift en in beeld gebracht hoe zij denken kindermishandeling te kunnen stoppen. Ook praten ze over hoe zij kindermishandeling bij een klasgenootje kunnen signaleren en hoe ze hier melding van kunnen maken. En uiteraard is er aandacht voor wat kinderen kunnen doen als ze thuis zelf mishandeld worden.

Niet alleen oplossen

Daarna volgt een officieel startschot van de Beweging tegen Kindermishandeling. De beweging is een initiatief van de Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik. De looptijd van de beweging is minimaal tot 1 januari 2019. “Het is erg belangrijk dat we de strijd tegen kindermishandeling samen voortzetten’’, vindt Rinda den Besten, als voorzitter van de PO-Raad verbonden aan de beweging. “Onderwijs en kinderopvang kunnen dit ingewikkelde probleem niet alleen oplossen en hebben daar gemeenten en jeugdhulp hard bij nodig.”

Overgaan tot actie

De beweging wil alle betrokkenen stimuleren en helpen kindermishandeling aan te pakken. Dat doet ze onder meer door in gesprek te gaan over mogelijke weerstanden en belemmeringen en het verder onder de aandacht brengen van de meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling. “Weliswaar kennen bijna alle collega’s in het onderwijs en de kinderopvang deze meldcode, maar het daadwerkelijk overgaan tot actie bij een vermoeden van kindermishandeling, kan beter. Ieder kind dat slachtoffer is van kindermishandeling, is er een te veel’’, aldus Den Besten.

Downloads

pdf-bestandManifest Beweging tegen Kindermishandeling (via www.avs.nl) (pdf-bestand, 31,6 kB)