Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Friesland ontwikkelt aanpak ‘niet-pluisgevoel’

16-02-2016

Het Friese Collectief tegen Kindermishandeling wil het gemakkelijker maken om het ‘niet-pluisgevoel’ aan de orde te stellen en ernaar te handelen. Het is de bedoeling dat de hele provincie met de aanpak gaat werken. Daarom wordt een werkwijze voor de stad en voor het platteland ontwikkeld.

'Vertrouwen' is hierbij het sleutelwoord. "Dat wil zeggen: elkaar kennen en weten wie je kunt bellen", legt bestuurlijk trekker Frans Kloosterman uit. "Kindermishandeling moet bespreekbaar worden gemaakt. Wantrouwen en een cultuur van schuld en afrekenen zijn daarbij funest. Dan gaan professionals zich indekken en hun tijd besteden aan rapporteren, wat alleen maar averechts werkt."

Collectieven tegen Kindermishandeling

Nederland telt zes Collectieven tegen Kindermishandeling. In deze samenwerkingsverbanden, een initiatief van het Rijk en de VNG, werken gemeenten samen met alle partijen die lokaal of regionaal betrokken zijn bij de vernieuwde aanpak Het gaat om Leeuwarden/Weststellingwerf, Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Arnhem en Heerlen.

Meer informatie

pdf-bestand ‘Onderbuikgevoel bespreekbaar maken door klimaat van vertrouwen’ (Pdf-bestand 446 kB, via vng.nl)