Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Moord door vrouw relatief vaak na huiselijk geweld

22-06-2016

Zweedse vrouwen die een moord begingen, pleegden hun delict in bijna negen van de tien gevallen in de thuissituatie. Vaker dan bij mannen ging er huiselijk geweld aan vooraf. Dat blijkt uit Zweeds onderzoek.

Wetenschappers in Zweden onderzochten veranderingen in de frequentie waarmee mannelijke en vrouwelijke daders moorden pleegden tussen 1990 en 2010. Ook keken ze naar de overeenkomsten en verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke daders. Het blijkt dat vrouwen die geweldsdelicten met dodelijke afloop plegen, in veel opzichten verschillen van mannelijke daders.

Kindermoorden

De verschillen waren groter als het om volwassen slachtoffers ging dan wanneer het slachtoffer een kind (tot 15 jaar) was. De volwassenen die door vrouwen vermoord werden waren vaker mannen en een intieme partner. De slachtoffers waren vaak onder invloed van middelen op het moment van de misdaad en werden in de meeste gevallen gedood met een mes.

Als het slachtoffer een kind was, waren de verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke daders minder groot. Maar kindermoorden werden wel relatief vaker gepleegd door vrouwen (in meer dan een derde van de gevallen) dan moorden met een volwassen slachtoffer (minder dan 1 op 10). Ook leden vrouwen vaker aan psychische problemen ten tijde van de moord, ongeacht of het slachtoffer een volwassene of een kind was.

Meer informatie

externe linkA Time Trend Study of Swedish Male and Female Homicide Offenders from 1990 to 2010