Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Staatssecretaris Van Rijn kwartet om aandacht te vragen voor financieel misbruik

23-11-2016

Staatssecretaris Martin van Rijn kwam vandaag in een Haags ontmoetingscentrum kwartetten om ouderen bewust te maken van de risico's van financieel misbruik. De bijeenkomst vormde tevens de lancering van een campagne tegen financieel misbruik.

Ingrijpende invloed

Het gebeurt soms ook per ongeluk. Een mantelzorger doet boodschappen voor een oudere en pint ook even snel een kleine boodschap voor zichzelf met diens pas. 'Of het nu groot of klein financieel misbruik betreft, het heeft vaak een ingrijpende invloed op ouderen', liet van Rijn woensdag tijdens zijn speech weten aan de zaal vol ouderen en mantelzorgers.

Risico

Jaarlijks worden veel ouderen slachtoffer van financiële uitbuiting of mishandeling. Doordat ouderen langer zelfstandig wonen, neemt het risico toe. Voorbeelden zijn het gebruiken van oma’s pinpas voor eigen boodschappen of een vrijwilliger of mantelzorger, die sieraden uit de woning ontvreemdt. De ouderen gaan tijdens het kwartetspel in gesprek met professionals over vormen van financieel misbruik. Het doel is om kennis en weerbaarheid van ouderen op financieel gebied te vergroten. Het spel brengt diverse ketenpartners en situaties in kaart. Op die manier wordt duidelijk waar men terecht kan voor advies en hulp.

Bewustwordingscampagne

Het spel is een onderdeel van de bewustwordingscampagne van de gemeente Den Haag en de GGD, die moeten ervoor zorgen dat het probleem van financieel misbruik aangepakt wordt. Er werd door de ouderen eerst nog wat lacherig gedaan over het kwartetspel, maar na een uurtje kwartetten bleek het een groot succes.
In december lanceert het ministerie van VWS met andere partijen een landelijk campagne die mensen bewust moeten maken van de gevaren van financieel misbruik.