Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Vergoeding beschikbaar voor voorlichting taboe-onderwerpen

25-07-2016

Vluchtelingen- en migrantenorganisaties die via voorlichting huwelijksdwang, eergerelateerd geweld of homodiscriminatie ter discussie willen stellen, kunnen hiervoor tot 15 augustus vergoeding aanvragen. Het Kennisplatform Integratie & Samenleving, dat het budget beheert, heeft op zijn website een aanvraagformulier gepubliceerd.

Het kabinet heeft in 2015 drie miljoen euro vrijgemaakt om huwelijksdwang, eergerelateerd geweld en homofobie steviger te bestrijden. Een deel van dit budget is nu beschikbaar gesteld om migrantenorganisaties te stimuleren om voorlichtingsbijeenkomsten te organiseren. Dit bedraagt 1.500 euro per voorlichtingstraject van drie bijeenkomsten.

Druk en geweld

De autonomie om als individu zelfstandig keuzes te maken over leefstijl, partner, kinderen, opleiding en werk is niet voor iedereen in Nederland even vanzelfsprekend. Onder druk, soms na geweld, van familie of gemeenschap maken jongeren vaak keuzes waar ze niet honderd procent achter staan. Zo trouwen naar schatting per jaar honderden na een vorm van huwelijksdwang.

De Nederlandse overheid maakt zich sterk voor een samenleving waarin het zelfbeschikkingsrecht voor iedereen vanzelfsprekend is. Het ministerie van SZW kondigde daarom begin 2015 het externe linkActieplan Zelfbeschikking 2015-2017 aan. Vanuit dit actieplan is extra budget beschikbaar gesteld voor de voorlichtingen of dialoogbijeenkomsten over de zogenaamde taboe-onderwerpen.

Meer informatie

Kijk op de externe linkwebsite van het Kennisplatform Integratie & Samenleving voor meer informatie en het externe linkaanmeldformulier.