Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Landelijk telefoonnummer Centrum Seksueel Geweld

27-01-2016

Het Centrum Seksueel Geweld is sinds deze week bereikbaar op het landelijke telefoonnummer 0800-0188. Slachtoffers van verkrachting en aanranding worden vanuit het centrale nummer doorgezet naar de regio die voor het slachtoffer het dichtstbij is.

Slachtoffers kunnen nu bij negen centra terecht, op 1 februari opent de tiende vestiging. Medio 2016 moet er een landelijk dekkend netwerk zijn. Omdat er direct na een verkrachting grote kansen liggen op het medische en forensische vlak, is het belangrijk zo snel mogelijk contact te hebben met het Centrum Seksueel Geweld. De telefoonlijn voorziet hierin. Tijdens ieder telefoongesprek wordt geïnventariseerd welke hulpverleners het slachtoffer ingeschakeld wil hebben, en of het slachtoffer contact wil met de politie. Vervolgens wordt afgesproken op welke locatie slachtoffer en hulp samenkomen.

Verwijzers

De verwachting is dat niet alleen de slachtoffers zelf zullen bellen, maar juist ook de verwijzers. Dat zijn hulpverleners, maar ook de eigen sociale kring van slachtoffers. Een onthulling van een verkrachting wordt vaak in eerste instantie gedaan aan een vriend, familielid of andere vertrouweling. Ook zij kunnen door te bellen naar 0800-0188 hulp inschakelen voor het slachtoffer. Wanneer iedere minuut telt, blijft 112 het nummer waarnaar moet worden gebeld.

Expertisecentrum

Het Centrum Seksueel Geweld is het expertisecentrum op het gebied van acuut seksueel geweld. Er wordt multidisciplinair samengewerkt om goede snelle hulp te bieden na aanranding en verkrachting. Het biedt dag en nacht hulp aan iedereen die kort geleden een aanranding of verkrachting heeft meegemaakt. In ieder regionaal Centrum Seksueel Geweld werkt een team van gespecialiseerde professionals (artsen, psychologen, politie en forensisch verpleegkundigen) samen. Het Centrum Seksueel Geweld wordt gefinancierd door de overheid en het Fonds Slachtofferhulp.

externe linkCentrum Seksueel Geweld 0800-0188