Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Lancering White Ribbon Campagne

29-11-2016

Minister Bussemaker heeft vorige week de Nederlandse White Ribbon Campagne gelanceerd. De campagne doet nadrukkelijk een beroep op mannen om zich uit te spreken tegen geweld. De lancering van de campagne vormde tevens het startsein voor de 16 actiedagen tegen geweld.

Statement

De White Ribbon Campagne is de grootste wereldwijde beweging van mannen die zich inzet voor het stoppen van geweld tegen vrouwen. De campagne vraagt mannen zich expliciet uit te spreken tegen het geweld door een statement te maken: “Ik zal nooit geweld gebruiken tegen vrouwen, het nooit goedpraten en het nooit negeren”.

Ogen niet sluiten

Mannen als Meester Bart, Dennis Weening, Walter van den Berg en Typhoon besloten al om mee te doen. “Het is zo makkelijk om te zeggen: ik gebruik geen geweld tegen vrouwen, dus ik hoef me er niet over uit te spreken. Maar geweld tegen vrouwen gebeurt iedere dag. Misschien zie je het niet, maar het is niet iets waar we onze ogen voor moeten sluiten” aldus columnist Meester Bart.

Elkaar mobiliseren

45% van de volwassen Nederlandse vrouwen heeft sinds haar 15e te maken gehad met fysiek of seksueel geweld. De meeste plegers van geweld zijn mannen, overal ter wereld en óók in Nederland. Maar het overgrote deel van de mannen is geen pleger. Juist ook deze mannen kunnen het stoppen van geweld tegen vrouwen dichterbij brengen.

De White Ribbon Campagne richt zich daarom primair op mannen. De campagne activeert mannen: om zich uit te spreken voor het stoppen van geweld tegen vrouwen; om elkaar aan te spreken op het probleem en de oplossing; om elkaar te mobiliseren in het voorkomen van geweld tegen vrouwen.

Activiteiten tijdens de campagne

29 november: Verborgen Vrouwen en Mannelijke Sleutelfiguren
29 november: Masterclass: Je kunt weg als je wilt
30 november: Masterclass: Mannen & Geweld
6 december: Seks is geweld(ig)
7 december: Symposium Mannen Kom Op!
9 december: Hoe nu verder? Ronde tafel met Rutgers, Movisie & Emancipator
13 december: PinDoc: Tough Guise 2