Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Meeste vermoorde vrouwen omgebracht door (ex)partner

29-07-2016

Ruim de helft van de vrouwen die in de afgelopen vijf jaar zijn vermoord, werd omgebracht door de partner of een ex. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Huiselijke omstandigheden (zoals een echtelijke ruzie) of jaloezie van de dader waren hier de meest voorkomende motieven om vrouwen van het leven te beroven. In bijna drie kwart van de gevallen gebeurde dit in de woning van het slachtoffer.

Ouders als dader

Verwondingen met een steekwapen en wurging waren de meest voorkomende doodsoorzaken bij moord op vrouwen. Ruim één op de tien vermoorde mannen of jongens is door zijn vader of moeder om het leven gebracht. Bij vrouwen of meisjes ligt dat percentage iets lager: 8,5 procent.

Relatief gezien overlijden er meer mensen van allochtone herkomst door moord of doodslag dan autochtonen. Bij mannen van niet-westerse afkomst ligt het moordcijfer ruim vijf keer hoger dan bij autochtonen. Bij vrouwen van niet-westerse herkomst ligt het risico om slachtoffer te worden van moord of doodslag 2,8 keer hoger dan bij autochtone vrouwen.

Laagste aantal

In Nederland kwamen vorig jaar 120 mensen om het leven door moord of doodslag: 77 mannen en 43 vrouwen. Dit is het laagste aantal in twintig jaar.

  • Zie voor meer informatie: externe linkCBS.nl