Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Expertpanel Divorce Challenge maakt geselecteerde voorstellen bekend

29-11-2016

De twaalf voorstellen die op 1 december mogen pitchen voor het expertpanel van de Divorce Challenge zijn bekend. Het doel van de Challenge is het aantal vechtscheidingen terug te dringen en de negatieve gevolgen voor kinderen te verminderen. Dit gebeurt door mensen uit te nodigen om goede ideeën tegen vechtscheidingen in te dienen.

Selectie

Het panel heeft zich de afgelopen week over de 506 inzendingen gebogen om hieruit twaalf voorstellen te kunnen selecteren. Volgens Nick Huls, voorzitter van het expertpanel had het expertpanel het niet makkelijk: ‘Er waren heel veel goede inzendingen, maar we konden er echt maar twaalf kiezen.’
Met de criteria als leidraad is ieder voorstel door een jurist, een hulpverlener en een panellid met externe expertise bekeken. ‘We hebben daarbij ook naar spreiding in fases van het scheidingsproces en naar verschillende benaderingen gekeken,’ licht Huls toe.

Vernieuwende oplossingen

De Divorce Challenge daagde inzenders namelijk uit om tot vernieuwende oplossingen en interdisciplinaire samenwerkingen te komen, dus dit was dan ook een belangrijk element in het selectieproces: ‘We waren op zoek naar voorstellen die over de grenzen van hun eigen discipline en methode heen gingen en die de samenwerking hebben opgezocht met anderen.’

De voorstellen

Het expertpanel heeft zo in eerste instantie tien voorstellen geselecteerd die volgens hen het beste voldoen aan de criteria: kansrijk, realistisch, verrassend, verbindend en een bijdrage leverend aan de positie van kinderen. Het jongerenpanel heeft daar nog twee voorstellen aan toegevoegd die vanuit hun perspectief de positie van jongeren in de vechtscheiding van hun ouders verbeteren.

De volgende inzendingen mogen aanstaande donderdag pitchen voor het expertpanel:

 1. BRAM - Ypie Terpstra
 2. De schaal van strijd - Kinderpraktijk Heijligers&Treep
 3. EHB-Scheiden – Helen Bousche
 4. Hoe je de held blijft van je kind, ook als je gaat scheiden of gescheiden bent – Denise Janmaat
 5. Iedere school zijn expert! – Pieter Stoop
 6. Kinderen uit de Wind: verplichte interactieve psycho-educatieve groepsbijeenkomsten voor procederende ouders – Joyce Korver en Shirley Fehr
 7. Nieuwe invulling van 'gezin' bewerkstelligen met kind in de hoofdrol - Tanja Kerkhof
 8. Pinkcloud.nu – Drs. Maarten van der Linde
 9. Rechtszorg bij scheiding, Versie 7 – HiLL
 10. Sneller beter scheiden – Sander Baetens
 11. Toekomst van Kinderen uit de Knel belicht – Margreet Visser & Justine van Lawick
 12. Two2Tango, als de relatie verandert – Ymke Rinsema

Alle bijdragen tellen mee

Het expertpanel heeft gemerkt dat het thema bij een grote groep mensen leefde. ‘Veel mensen hebben hun persoonlijke verhalen gedeeld. Dat geeft het belang van deze challenge nog maar eens extra aan,’ vertelt Huls.

Ook de inzenders die niet door zijn naar de pitch hebben volgens hem dan ook een grote bijdrage geleverd aan het op de kaart zetten van het vechtscheidingen. ‘We brengen in kaart welke onderwerpen in meerdere inzendingen terugkwamen. We adviseren het ministerie om hieraan blijvend aandacht te geven in het toekomstige beleid rondom vechtscheidingen.’ Het expertpanel komt nog met een voorstel hoe het ministerie dat zou kunnen doen.