Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Campagne #ikkijknietweg

14-11-2016

"Een mishandeld kind heeft maar één persoon nodig om voor hem of haar de cirkel van geweld te doorbreken. Kijk dus niet weg, maar kom in actie bij een vermoeden van kindermishandeling." Dit is de belangrijkste boodschap van de online campagne #ikkijknietweg, die vandaag tijdens de start van de Week tegen Kindermishandeling werd gelanceerd.

De campagne #ikkijknietweg werd gestart met onder meer de première van een 360 gradenYouTube-film waarin twee scènes zich tegelijkertijd afspelen voor de kijker. Ook hebben meer dan twintig prominenten uit de entertainment, politiek en sport zich zichtbaar verbonden aan de online-campagne. Met de campagne beoogt de Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik alle omstanders, buren, ooms en tantes te bewegen om in actie te komen bij een vermoeden van kindermishandeling.

Cijfers

Mishandelde kinderen die er zelf niet over durven praten, hebben mensen in de omgeving nodig die hun signalen opmerken en hier melding van maken, zegt Eberhard van der Laan, naast burgemeester van Amsterdam ook voorzitter van de Taskforce. "We weten uit cijfers dat helaas nog te veel mensen niets doen bij een vermoeden van kindermishandeling. Zo komt 45 procent van de Nederlanders bijvoorbeeld pas in actie als ze zeker weet dat er sprake is van kindermishandeling. En dat is erg jammer, want de meeste vermoedens blijken achteraf terecht", geeft Van der Laan aan.

Drempels

Naast onzekerheid over het eigen gevoel zijn er nog andere drempels om niet in actie te komen bij een vermoeden van kindermishandeling, zoals bijvoorbeeld angst voor de consequenties om in te grijpen. "Het zijn allemaal begrijpelijke onzekerheden, maar ik roep iedereen op toch over die drempels heen te stappen. Kijk niet weg en kom in actie. Hiermee kun je de wereld van een mishandeld kind compleet veranderen", aldus Van der Laan.